Efter en dramatisk final fick Sverige fira VM-guld på hemmaplan. Matchvinnare blev Emelie Wibron som avgjorde i övertid.

Trots en tung förlust så var Finlands Oona Kauppi stolt över sitt lags insats.

– Jag tycker vi spelade riktigt bra och jag var 100% säker att vi skulle vinna matchen. Jag är så glad att jag fick chansen att spela den här matchen med mina otroliga lagkamrater. Men ja, jag är besviken över resultatet.

Sverige tog ledningen i matchen genom Ellen Backstedt. Ledningen stod sig inte särskilt länge eftersom Finlands kapten Veera Kauppi kvitterade endast två minuter senare. Både lagen spelade bra, men när all rök hade lagt sig hade Sverige ledningen med tre mål mot ett. Det sista målet prickades in av Ellen Rasmussen från en till synes omöjlig vinkel.

I den andra perioden tog Finland över spelet mer och mer, och laget skulle få utdelning. Efter en kvick vändning lyckades Veera Kauppi, vem annars, reducera till 2-3. Efter målet skapade båda lagen flera bra chanser, men både Finlands Krista Nieminen och Sveriges Matilda Ostlund Visen höll tätt bakom sig.

I den tredje perioden kvitterade Finland i powerplay. Efter en snygg passning satte Sara Piispa dit bollen på volley. Lagen fortsatte att skapa chanser för att avgöra, men det skulle behövas övertid för att skilja länderna åt.

Övertiden präglades av två nervösa lag, men Sverige hittade ett sätt att vinna, det sättet stavas Maja Viström. Efter en snygg passning från Sveriges MVP Viström så kunde Emelie Wibron sätta dit avgörandet.

– Jag har inte ord för att beskriva mina känslor just nu, det är bara så otroligt. Jag kan inte beskriva det, säger Sveriges MVP Maja Wiström.

MVP Finland: Veera Kauppi

MVP Sverige: Maja Vistrom