Sverige söker sitt åttonde raka VM-guld men för att ta sig dit behöver man först slå Schweiz i en semi-final. Inför matchen är det svenska laget stora favoriter, och man visade direkt varför.

Två minuter in i den första perioden kom Amanda Delgado Johansson fri varpå hon hindrades av lagkamraten i klubblaget Tanja Stellan och en straff dömdes. Den som skulle förvalta straffen var Emelie Wibron, men bollen gjorde inte som hon ville och målvakten i Schweiz kunde rädda. Det första målet skulle istället komma efter tio minuter, genom Moa Gustafsson. Innan den sista perioden skulle ta slut kunde Sverige utöka ledningen ytterligare tre gånger, till 4-0.

– Inför matchen pratade vi om att spela tight mot Sverige och inte låta dom spela runt oss, men tyvärr hade vi inte så tur på den fronten, berättar Corin Ruttiman efter slutsignalen.

Den andra perioden skulle börja precis så som Schweiz inte ville. Efter 2.28 hade Sverige stänkt in två mål i perioden. Vid underläge 7-0 fick Schweiz en chans att jobba sig in i matchen via en straff, men Matilda Östlund Visén i det svenska målet tänkte inte låta någon boll förbi sig. Det var istället Sverige som ångade vidare, med tre nya mål ledde man med 10-0 inför den tredje perioden.

Den tredje perioden blev som man kunde tro, ett Sverige som slog av lite på tempot och ett trött Schweiz. Schweiz skulle dock inte lämna matchen utan att göra mål, tre minuter in i perioden gjorde Isabelle Gerig Schweiz enda mål. Sverige kunde göra ytterligare fyra mål i den sista perioden till som gav ett slutresultat Sverige 14 och Schweiz 1.

Sverige går nu vidare till en final där man möter antingen Finland eller Tjeckien, såhär svara Wilma Johansson om att spela finalen.

– Det kommer bli en tuff final och det kommer vara speciellt för mig då det är min första, men det kommer bli kul!

MVP Sverige: Ida Sundberg

MVP Schweiz: Flaurina Marti